zaterdag 6 juni 2015

Meekrap experiment

Verven met Meekrap (Rubia tinctorum) heb ik altijd een beetje lastig gevonden. Het lukte mij maar niet om er mooie diepe kleuren mee te krijgen en dan vooral de zo bekende "Meekrap Rood".
Ik sprak hier laatst over met een vriendin en dit leidde tot een verf experiment met Meekrap.

Er waren een aantal dingen die ik wilde uitzoeken: ik wilde graag een zo rood mogelijke tint zien te krijgen, ik wilde weten of het verschil maakt of je in een koperen- dan wel emaille pan verft en ik wilde weten of het uitmaakt of je rabarberblad of aluin als beits gebruikt. 
Dus ging ik aan de slag!

Ik gebruikte 100% Shetland lontwol en 2 draads gesponnen garen totaal zo'n 100 gram per bad. 
Ik gebruikte 150 gram (150%) Meekrap per 100 gram wol.
Het boek van Jenny Dean, Wild Color heb ik als leidraad gebruikt. 

Allereerst heb ik eerst een deel van de wol met Rabarberblad gebeitst. Dit gaf de wol een licht geel/bruine tint.

boven met Rabarberblad gebeitste wol, onder ongebeitste wol.
De wol heb ik hierna onderverdeeld in: gebeitst in rabarberblad en ongebeitste.
Jenny Dean beschrijft in haar boek dat om rood tinten te krijgen moet je de Meekrap eerst met kokend water overgieten, dit 2 min. laten staan en dit water dan afgieten. Dit zou de geel/bruin tinten uit de Meekrap halen. Zo gezegd, zo gedaan! :-)

Hierna de Emaille pan op het vuur gezet, 5 liter regenwater toegevoegd en de afgegoten Meekrap (in een zakje). Dit tot 45 - 50 graden opgewarmd en een half uurtje laten trekken. Hierna de ongebeitste wol en de in rabarberblad gebeitste wol toegevoegd. Dit een uur op 45 -50 graden gehouden, hierna de wol nog zo'n 2 uur in de wol laten zitten en toen gespoeld. Zie hier het resultaat:

links ongebeitste wol, rechts de in rabarberblad gebeitste wol.
In het 2e bad voegde ik 8% (8gram) Aluin toe en opnieuw ongebeitste en in rabarberblad gebeitste wol.  Opnieuw 1 uur laten staan op 45 - 50 graden. Dit gaf deze tinten:

links ongebeitste wol, rechts de in rabarberblad gebeitste wol.

Jenny Dean beschrijft in haar boek dat de Ph waarde van het verfbad mede bepalend is voor de kleur, Meekrap heeft, om een rode tint te krijgen, een hoge Ph nodig. Bij lage Ph krijg je meer geel/oranje tinten.
Ik vond de tinten vrij oranje, dus heb de Ph gemeten en deze bleek 4.5 - 5 te zijn! Heb toen 14 ml ammonia toegevoegd om de Ph naar 8.5 te krijgen. 
Nu alleen ongebeitste wol toegevoegd en deze 1 uur op 45 - 50 graden gehouden. 
Dat gaf deze tinten: 

ongebeitste wol.
 Hier alle wol die in de emaille pan zijn geverfd op een rijtje.


Nu voor de koperen pan. Heb hetzelfde procedé gebruikt als hierboven beschreven. 

Het eerste bad gaf deze tinten: 

links de met rabarberblad gebeitste wol, rechts de ongebeitste.

 Het 2e bad na toevoeging van 8 gram (8%) aluin aan het verfbad, gaf de volgende tinten: 

links de met rabarberblad gebeitste wol, rechts de ongebeitste.
En na toevoeging van 14 ml ammonia, gaf het de volgende tint:

ongebeitste wol.
Hier alle tinten geverfd in de koperen pan op een rijtje:Mijn conclusie is dat het wel degelijk uitmaakt of je in een emaille of koperen pan verft, maar dat de Ph waarde van het water van een nog groter belang is. 

Koper haalt meer het geel/oranje/bruin tint in de Meekrap en met Rabarberblad gebeitste wol op, waardoor het verschil in kleur iets groter is. 
De wol geverfd in de emaille pan lijkt egaler te zijn geverfd. 
De Ph waarde van het water is bepalender voor de tint, roder of oranjer.

Beitsen met aluin of rabarberblad heeft in dit experiment niet echt veel verschil gemaakt. Wel maakte de gelige kleur van de in rabarberblad gebeitste wol verschil en kleurde de wol geliger.

De echte "Meekrap rode" tint heb ik nog niet mogen krijgen, maar de tinten die ik wel heb gekregen, vooral die uit de emaille pan, vind ik super! 

Meekrap kan je dus het beste in een emaille pan verven, waarbij je de Ph waarde van het bad en de temperatuur goed in de gaten houdt.

Fijne dag!

Ineke7 opmerkingen:

 1. Wat een mooi experiment en wat een mooie resultaten! Dit ga ik vast nog vaker herlezen als ik aan de gang ga met meekrap, want daar wil ik binnenkort ook mee aan de slag! Dank!
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die meekrap koop je dat in een webwinkel ? en kun je uitleggen hoe je dat doet met het rabarberblad ? ik vind het heel interessant en sla dit blogje van je op om te bewaren bij mijn verf schrift/map super mooie kleuren echt heel gaaf .
  leuk om te zien en te lezen thanks.
  lieve groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie kleuren die je geverfd hebt! Ik verf in een emaille pan met twee koperen staafjes. Laat de meekrap een dag of 3 voorweken. Beits de wol voor met aluin (gebruik vaker wel wat meer aluin dan staat aangegeven) en dan verwarm ik de pan tot 40C doe de wol erin en verhoog de temp tot 65C en dat een uur. Ik heb echt van dat bakstenen rode wol. Ik denk zelfs nog donkerder en roder dan jouw eerste bad. Stuur je een fotootje via de mail. Misschien weet jij hoe je paars/lila verft met cochenille, want ik krijg altijd donkerrood en met wijnsteenzuur diverse tinten roze.... Groetjes, Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig overzicht heb je gemaakt, Ineke! Wat een werk ook! Fijn om deze gegevens te hebben, ik wil graag nog eens wol verven met meekrap en dan volg ik je op de letter. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ineke,
  Op de landelijke spindag kocht ik ongesponnen wol bij je voor 6 €, in koraalrood, kan ik daar nog meer van kopen?
  Groetjes, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Sandra,
   Ja hoor, dat kan! Zou je mij even willen mailen op wolndraad@gmail.com, dan kunnen we e.e.a. even uitwisselen.
   Dankje!
   Groetjes, Ineke

   Verwijderen
 6. Wat mooi, deze verfresultaten en wat je er van hebt gemaakt. Het is echt een inspiratie voor mij. Ik ben weer aan het spinnen en zou graag weer eens plantaardig gaan verven. In een ver verleden heb ik het wel eens gedaan. Guldenroede heb ik al in de tuin. Verder groeit er genoeg in de omgeving. Wat me een beetje tegenhoud is dat het de vorige keer een enorme klus was. Een heel weekend was ik er mee bezig! Dat was met Duizenblad. Het leverde wel hele mooie kleuren groen, bruin, geel en beige op.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...